Slider Haber 3

KONFERANS: “KÖKEN BİLGİSİ (ETİMOLOJİ) VE TÜRKÇE”
Enstitümüz tarafından düzenlenen “Köken Bilgisi (Etimoloji) ve Türkçe” adlı konferans 24 Nisan 2019 Çarşamba günü saat 14.00’da Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Şirin’in konuk konuşmacı olarak katıldığı etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Konferans öncesinde Enstitümüz Kamu Hukuku Doktora öğrencisi Olzhas Dossekeyev’in Kazak ezgileriyle kısa dombra dinletisi konuklar tarafından ilgiyle izlendi. Dinletinin ardından kendisine Enstitümüz Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Gör. Ayçıl Yücer tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Prof. Dr. Hatice Şirin’in özgeçmişinin fotoğraflar eşliğinde sunulmasını takiben Köken Bilgisi (Etimoloji) ve Türkçe” adlı konferansa geçildi.

Konuşmasına etimolojinin ortaya çıkışı ve gelişimiyle başlayan Prof. Dr. Şirin, dil akrabalığı ve diller arası ilişkilerin sistematize edilmesi çalışmalarından söz etti. Prof. Dr. Hatice Şirin, Türkçe üzerine akademik çalışmaların Hint-Avrupa dillerine göre çok daha yakın tarihlerde ve ilk kez Macaristan’da kurulan Türkoloji kürsülerinde başladığını söyledi.

Etimolojinin çalışma prensiplerini açıklayan Prof. Dr. Şirin, ses değişmeleri ve sözcük yapım kuralları gibi yapısal bilgilere sahip olmanın yeterli olmadığına, dilin içinde geliştiği toplumun yaşantısı, kültürü, düşünce dünyası, etnolojisi, tarihinin de dikkate alındığı bütünsel çalışmalar yapılması gerektiğine ve bu çok boyutlu çalışmalarda mantıki düşünme zincirinin kusursuz olması gerektiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Şirin, J.W. Goethe’nin “yüzeysel benzerliklere, çağrışımlara dayanan, dil tarihi ve filolojik bilgilerin dikkate alınmadığı, yöntemsiz ve düzensiz biçimde sözcükleri açıklama yolu”nu halk etimolojisi olarak tanımladığını söyledi. Etimolojinin gelişim sürecinde yapılan etimolojik aldatmaca/hile ve yanlış etimoloji önerilerine örnekler verdi.

Prof. Dr. Hatice Şirin, konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Değerli konuşması ve katkılarından dolayı Prof. Dr. Şirin’e Enstitümüz adına Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Metin Arıkan tarafından teşekkür belgesi ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Selma Gülsevin tarafından çiçek takdim edildi.

Fotoğraf çekimlerinin ardından Prof. Dr. Hatice Şirin izleyicilerin getirdiği kitaplarını imzaladı.

Tarih :25-04-2019                            Ekleyen: ÖZLEM ABACIOĞLU

• Enstitümüz resmi tatillere denk gelmemek üzere her hafta çarşamba günü yönetim kurulu yapılmaktadır.

Çarşamba günü yapılan yönetim kuruluna alınacak evrağın en geç aynı haftanın pazartesi günü mesai bitimine kadar enstitüye ulaştırılması gerekmektedir.

• (zorunlu)

• Font Boyutunu Değiştir