Slider Haber 8

«TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜ» ADLI PANELİMİZ GENİŞ KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
Enstitümüz tarafından düzenlenen “Tarihte ve Günümüzde Türk Dili ve Kültürü” adlı panel 8 Mayıs 2018 Salı günü saat 13.30’da Çaka Bey Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öner, Eski Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Şirin ve Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Doç. Dr. Özkan Öztekten’in panelist olarak katıldığı etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından kısa özgeçmişleri okunan panelistler sahneye davet edilerek Prof. Dr. Mustafa Öner moderatörlüğünde panele geçildi.

Prof. Dr. Öner, ilk sözü “Eski Türk Yazıtları Temelinde Türk Kültürü” konusunda konuşmak üzere Prof. Dr. Hatice Şirin’e verdi.

Prof. Dr. Şirin, Eski Türk yazıtlarının bizlere sunduğu kültür öğelerini paylaştı. Yazıtlardan elde edilecek öğelerin bunlarla sınırlı olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Şirin, genç araştırmacıları bu alanda bilimsel çalışmalar yapmaya davet ettikten sonra konuşmasını yazıtların okunuşunun 125.yılını kutlayarak sonlandırdı.

Prof. Dr. Hatice Şirin’in ardından Doç. Dr. Özkan Öztekten “Dil, Yazı ve Osmanlıca” konulu konuşmasını yaptı.

Doç. Dr. Özkan Öztekten, Osmanlıca hakkında söylenen söz ve görüşlere, eleştirilere açıklık getirmek üzere öncelikle dil ve yazı kavramlarını tanımladı. Bir dili diğerinden ayıran en temel özelliğin, söz dizimi ve çekim morfolojisi olduğunu belirten Öztekten, örneklerle Osmanlıca’nın günümüz Türkçesiyle çekim farkı olmadığını, Arap harfleriyle yazılmakla birlikte Arapça olmadığını ortaya koydu. Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. ve 8. yüzyılda (yy.) görülmekle birlikte 13. yydan itibaren göçlerle doğuda ve batıda kullanılan Türk yazı dilinin ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Öztekten, Osmanlıca’nın batı Türkçesi içerisinde “XV. yüzyılın ikinci yarısından itibaren 19.yy sonlarına kadar şekillenmiş tarihi bir Türk yazı dili olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Mustafa Öner ise “Tarihte ve Çağımızda Türk Dünyası” konulu konuşmasında “Türk Dünyası”nın, Türk kavimlerinin son bin yılda kendi yurtlarında yaşadıkları alanın anlaşılması gerektiğini, Türk egemenliği altında Türkîleşen komşu kavimler veya Türk Dünyası içinde ana dili kaybına uğrayan Türkçe konuşur halkların da bu Dünyadan ayrı tutulmaması gerektiğine dikkat çekmiştir.

Panelistler tarafından izleyicilerin sorularının yanıtlanmasının ardından Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Metin Arıkan, Enstitü Müdür Yardımcımız Doç. Dr. Erkan Göksu ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürer Gülsevin tarafından panelistlere teşekkür plaketleri takdim edildi.

Etkinlik, izleyicilerin katıldığı toplu fotoğraf çekimleriyle sona erdi.

Fotoğraflar için tıklayınız.

Tarih :10-05-2018                            Ekleyen: ÖZLEM ABACIOĞLU

• Enstitümüz resmi tatillere denk gelmemek üzere her hafta çarşamba günü yönetim kurulu yapılmaktadır.

Çarşamba günü yapılan yönetim kuruluna alınacak evrağın en geç aynı haftanın pazartesi günü mesai bitimine kadar enstitüye ulaştırılması gerekmektedir.

• (zorunlu)

• Font Boyutunu Değiştir